fbpx

Energisituasjonen i Follo/Mosseregionen

Foto: YT (KI-generert)

Norge kan gå mot et underskudd på den nasjonale kraftbalansen allerede om tre-fire år, med mindre vi ikke øker tilgangen på fornybar kraft og nett i Norge. I tillegg må kraften vi har, brukes mer effektivt enn i dag. Ikke minst blir dette et problem i vår region med stort lokalt kraftunderskudd. Dette med mer, ble belyst og drøftet i seminaret 9. september i Våler herredshus. Se, les og lær mtp videre innspill og påvirkning!

Program og lenke til innleggene:

11.00    Velkommen og innledning v regionrådsleder Tom Anders Ludvigsen

11.10    Kraftløftet – kunnskap, innsikt og konsekvenser av veivalg

Er det mulig å få raskere tilgang på fornybar kraft/lokal kraftproduksjon, bedre stømnett og krafttak for energieffektivisering? Se presentasjonen her og om hvordan kraftsituasjonen i Norge kan utvikles frem til 2030, og at vi om få år kan risikere et kraftunderskudd her: Kraftkartet (kraftkommune.no).

v seniorrådgiver Jon-Vidar Knold, NHO Viken Oslo

11.30    Regional nettutvikling i Follo/Mosseregionen (og Statnetts områdeplan for Oslo, Akershus og Østfold som revideres nå) Se presentasjonen fra ELVIA her.

v Vidar Solheim, senioringeniør Elvia

12.00    Lunch

12.40    Arealbehov og arealreserver i Follo og Mosseregionen Se presentasjon her og rapporten her.

v Geir Berg, Rambøll

13.00    Hvilke energikilder kan sikre bærekraft og ønsket utvikling? Se presentasjonen her.

 v adm dir Olav Rommetveit, Zephyr AS

 13.20    Solkraftverk i det norske nettet Se presentasjonen her.

v Thomas Haugstenrød, Nettansvarlig, Solgrid

13.35    Kan kjernekraft være en del av løsningen? Se presentasjonen her.

v Håvard Kristiansen Opperasjonsdirektør (COO) Norsk Kjernekraft

13.50    Energisamarbeid og samfunnsutvikling i Østfold og Akershus Se presentasjon fra Østfold fk her og Akershus fk her. Se også Kortnotat: Energisituasjonen i Østfold og Kartlegging og analyse av næringsområders tilgang til
fornybar energi (Østfold Fylkeskommune) THEMA Consulting Group AS

v  fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje og seksjonsleder Tyra Marie Risnes (næring og klima) fra Østfold fylkeskommune, og politisk rådssekretær Camilla Hille (fylkesråd for plan, kulturminnevern, klima og miljø) fra Akershus fylkeskommune

14.20    Pause

14.35    Workshop (v styreleder i Moss Industri- og Næringsforening, Karsten Hansen)

Hvordan kan vi organisere arbeidet med å sikre at Follo/Mosseregionen får tilstrekkelig tilgang på elkraft på kort, mellomlang og lang sikt? Hvem/hvilke(n) aktør(er) skal ta / har ansvaret for å dokumentere behovet for ytterligere elkraft, tilsvarende for å sørge for at det økte el-kraftbehovet blir produsert og distribuert?

15.05    Oppsummering workshop

Innspill fra gruppearbeidet: Gruppe 1, gr 2, gr 3, gr 4.

Konklusjon: Vi trenger mer av alt; nettkapasitet, energieffektivisering og mer fornybar energi (i hovedsak regulerbar) nå! Men i og med at det er effekt-uttaket de kaldeste dagene i året som er begrensningen i transmisjonsnettet, vil f eks vind- og solcelle-prosjekter som normalt tilfører energi på vindfulle og/eller solfylte dager gi liten effekt ift å løse problemet i østlandsregionen med for lite kraft og for dårlig transmisjonskapasitet!

ELVIA som ansvarlig for det meste av regionalnettet i Follo/Mosseregionen uttaler at bedrifter (nye/eksisterende) med økt effektbehov under 1MW får behovet dekket direkte, bedrifter med økt effektbehov mellom 1 og 5 MW får normalt behovet dekket dersom lokale kabler har kapasitet. Dersom ikke kablene har kapasitet, får de behovet dekket når ny kabel er lagt (tar tid og anleggsbidrag må påregnes). Behov over 5MW (batterifabrikker, datalager og annen svært kraftkrevende industri), vil ofte kreve tiltak i regional/transmisjonsnettet som kan ta opptil 10-15år.

Hovedutfordring; Ansvarspulverisering på nasjonalt- og regionalt nivå! Ting tar lang tid! Omlegging fra fossile energikilder til fornybare energikilder (det grønne skiftet) umuliggjøres for mange bedrifter. Nye kraftkrevende industribedrifter vil ikke få nødvendig tilgang på el-kraft de nærmeste 10 årene og vil dermed ikke kunne etablere seg i regionen med det første. Påstand: Klimamålene vil ikke bli nådd, verken på nasjonalt, regionalt eller lokalt nivå!

15.15    Hva- og hvem er showstoppere for handling på kort (2030) og lang (2050) sikt?

Hva må endres i lovverk og andre forutsetninger? Se presentasjonen her.

v Martin Vatne, Østfold Energi

15.30    Slutt

Dersom man har et tilknytningsbehov eller økt effektbehov kan dette meldes inn til ELVIA her https://www.elvia.no/mitt-elvia/tilknytning-til-stromnettet/tilknytningsprosessen-slik-kommer-du-i-gang/. Dersom man ønsker å komme i kontakt med energikoordinatorene i ELVIA kan det meldes inn her https://www.elvia.no/hva-er-elvia/kontakt-oss/energikoordinator-en-nyttig-sparringspartner/.

Mer om planer og utredninger: PlanNett. Nettside med kart som viser tilgjengelig nettkapasitet i Norge; WattApp

Lenker fra Siri Fjeseth i Folkehelseutvalget i Motvind Norge der konsekvenser for natur og folkehelse fokuseres: Energi&Natur  og temarapport fra Motvind Norge «Hvor stort areal blir berørt av vindkraftverk?«

Veileder: Klima- og energiplanlegging – Hvordan organisere klima- og energiplanlegging (Miljødirektoratet)

Arrangør: Folloregionen Interkommunalt Politisk Råd og Mosseregionen Interkommunalt Politisk Råd

Spørsmål/spesielle behov? Send mail til YT@mnu-as.no

Møteleder: styreleder i Moss Industri- og Næringsforening (MIN), Karsten Hansen